Nová plnění Highland Park (Květen 2011)

Highland Park představil nová dvě speciální plnění, limitované edice - Highland Park Leif Ericsson a Highland Park Vintage 1978:

Highland Park Leif Ericsson, který zrál v kombinaci sudů po bourbonu a sherry, tentokrát však  nikoliv po sherry sudu  z španělského dubu, ale amerického dubu. Dopad má být ten, že jsou potlačeny sladké tóny (?) a naopak zvýrazněny suchý a nasládle kouřový charakter whisky.

Plnění je poctou Leifu Ericksonovi, statečnému to vikingovi (odtud spojení s Orknejemi, byť se tento neohrožený vikingský vůdce a mořeplavec narodil na Islandu) a jeho první plavbě do Ameriky počátkem 11. století…

Před deseti stoletími statečný Leif objevil a pro vikingy „proscoutoval“ Labrador a Newfoundland, a jeho spřízněné duše ho nazývali „Leif The Lucky“. O deset století je na nás abychom příležitostně proscoutovali Leifa Ericksona v podání whiskymakera HP Max McFarlana, našeho starého známého.

Max McFarlane má na svědomí i druhou aktuální novinku z orknejské palírny: Highland Park Vintage 1978. Na rozdíl od předchozích HP z edice Vintage přitvrdil na síle (47,8% vol.) a dal si záležet na tom, aby to byl „komplexní HP se vším všudy“ . Za zmínku stojí i balení (lahev i box) vycházející z motivů vikingských (norských) mistrů řezbářů a kovářů – jak je u HP zvykem v takových případech (připomínám loňskou nádhernou HP 50yo), jde napohled o mistrovský kousek, který si člověk hned zamiluje (o whisky uvnitř, soudím, ani nemluvě).

A douška na závěr. Jak bývá zvykem, obě plnění k dostání pouze ve free shopech.

Martin, 26.května 2011 (s použitím zdrojů od Gerry Toshe, HP Global Brand Ambasadora)

Diskuse k článku