Zima 2012-2013 … 12 Men of Tyn(e)

Z klubového života

Jestliže konec roku 2012 byl ve znamení  starostí a radostí spojených se stočením 12 MEN OF TYN(E) GLENDRONACH CASK 1706, čtvrtého to sudu single cask portfolia Mužů od Týna, …………
…….. tak začátek roku 2013 byl ve znamení tradičních a víceméně společenských akcí:

  • 12 MEN OF TYN(E) VEČERA TŘÍKRÁLOVÉHO (4 ročník) s již tradičním rozdělením VÝROČNÍCH CEN SDRUŽENÍ 12 MEN OF TYN(E) těm, kteří nám, členům tohoto spolku, v roce 2012 udělali největší radost.
  • Účasti na tradiční BURNS NIGHT organizované Společností přátel Skotska . Ročník 2013, konaný dne  26.ledna 2013 v malostranském Pálffyho Paláci byl již desátý, jubilejní a přinesl, jako ostatně obvykle, jedinečný prožitek z příjemně kombinace tradičních ceremoniálů  a  uvolněné atmosféry ve společnosti přátel Skotska, Burnsovi poezie, tradičních skotských pokrmů, skotské whisky, hudební a taneční produkce.
  • Učasti na oficiálním a mimořádně vydařeném PRAŽSKÉM KŘTU WHISKY TETRALOGIE PANA SVATOPLUKA BUCHLOVSKÉHO WHISKYKBRANÍ, která se konala 12.února 2013  v společenských prostorách WAREHOUSE No.1 a kde si, díky této mimořádné knize, dalo dostaveníčko na šest desítek převážně pražských milovníků whisky, a strávilo s panem Svatoplukem Buchlovským, s dobrou whisky, i spolu navzájem, velmi inspirativní večer.  (Reportáž portálu Midlife.Cz o akci ZDE. Více o knize ZDE)
  • Otevření nového WHISKY CLUBU  V LEGEROVĚ 26, na pražských Vinohradech.  JEN HOUŠT A VĚTŠI KAPKY, VÁCLAVE! Více o klubu WHISKY & KILT pana Václava Routa a Českého Single Malt Whisky Clubu ZDE

 

Klubová Agenda – Sudové portfolio

Klubová agenda se točila kolem další sudové akvizice, resp.akvizic, které byly uzavřeny začátkem března, a – pokud se nic nezvrtne – znamenají rozšíření sudového portfolia sdružení o dva sudy z vytoužených a úzkoprofilových oblastí Cambelltown a Lowlands:

  • Glen Scotia, 1989, 23yo.
  • Littlemill, 1984, 28yo.

se staly sudem č.5 a č.6 Mužů od Týna, s jednou srdeční záležitostí navíc – "Lucy in the Sky (With Diamonds)", tj. sudem Littlemill 1988, 24yo, pořízeným v asociaci s krnovským TheWhiskyClub.CZ. (Jsou prostě chvíle, kdy neodoláte…. „ picture yourself In the boat on the river, with tangerine trees and marmelade sky“… Prostě, jak se říká v Česku…KDYŽ ji MILUJEŠ, NENÍ CO ŘEŠIT)

Všechna tři uvedená plnění řady Scotia Royale společnosti Glen Catrine pro  12 Men of Tyn(e) by se měla objevit v České republice na přelomu dubna a května 2013. TASTING NOTES Z KLUBOVÉ OCHUTNÁVKY (ZDE). DETAILY/DOKUMENTY  v KLUBOVÉ SEKCI), WEBOVÉ SEKCE věnované těmto sudům 12 Men of Tyn(e) v přípravě (tedy, skoro v přípravě)

 

Kalendář 12 MoT

  • AKTUÁLNÍ UPDATE PRO JARO A LÉTO 2013 (Členská sekce: Kalendář MoT) v přípravě.
  • Z nejbližších akcí rozhodně stojí za zmínku WHISKYKMESSE ve Vídni, pokračující série WHISKY AND FOOD Českého Singlemalt Whisky Clubu. Pro whiskumilovné světoběžníky byly zpřesněny termíny nejbližších WHISKY LIVE. Blíže viz sekce Z KALENDAŘE
  • U příležitostí prvního výročí úspěšné akvizice 12 Men Of Tyn(e) GlenDronach Cask 1706 (22.březen 2012  – VIZ ZDE) proběhne na místě k tomu jako stvořeném, tj. místě, kde tato transakce byla uzavřena – v Olomouckém BLACK STUFF dne 28.března 2013, v lehce společenském stylu.

 

NOVINEK ZE SVĚTA WHISKY, jako vždy/tradičně, nejvíce (a v pozitivním slova smyslu) zaujaly

  • některé novinky z kultovních palíren:  u HIGHLAND PARKu nová VALHALLA série, tentokrát – po předcházejících Vikinzích - věnovaná nordickým bohům ,  u ARDBEGu potvrzení termínu konání letošního ARDBEG „ARDBOG“ DAY 1. června),  u THE MACALLAN až zas tak nic, možná povyměňování Distillery Manažerů s HighlandParkem ( o nová chystané obchodní strategii, o níž se mluví, kde nic tu nic) a jinak jen nové designové kousky, které se týkají whisky až v druhé řadě…(NICMÉNĚ… KDO BY JI NECHTĚL, ŽE?), a
  • samozřejmě i NOVÁ PLNĚNÍ SINGLE MALT WHISKY , která se na trhu objevila začátkem roku 2013 (pohříchu ne vždy a ne zcela na českém trhu). Ta doporučená/hodná zaznamenání a vyzkoušení jsou uvedena, a byť prim – jak bývá poslední dobou obvyklé – hrají nezávislá plnění, zbystřit by  tentokrát měli i milovníci originálních ostrovních typů (Lagavulin, Talisker, historický Port Ellen,...) a ti s kouskem poetické duše - mistrovský „literární“ kousek od Douglas Laign z palírny BLAIR ATHOL je hodný zřetele, ne-li přímo pořízení (Více ZDE).   

 

THAT´S IT.SLAINTHE!

 

12 Men of Tyn(e), leden-březen 2013 (aktualizováno)